Ruimte voor je slogan

Creatieve Therapie, HOE DAN?.....voorbeeld van een coachingsessie

Kort geleden gaf ik een volwassen cliënt de opdracht om een tekening te maken van een kasteel. In eerste instantie werd er wat lacherig om gedaan, wat ik begrijp! Hij meldde mij dat hij absoluut niet kan tekenen (vond hij zelf), en hij daar ook het nut niet van zag. Ik vroeg hem het toch te doen omdat het zijn coaching ten goede kwam. Diepe verlangens en blokkades komen namelijk vrij door opdrachten vanuit Creatieve Therapie. Het koste hem wel even moeite, maar hij wilde het uiteindelijk wel proberen. 

Voordat hij er aan begon deden we een korte visualisatie-/meditatie-oefening om zijn gedachten tot rust te brengen (leeg) en daarna ging hij aan de slag. Binnen 30 minuutjes was de tekening ‘klaar’ (hij was er klaar mee) en gingen we ernaar kijken. Ik stelde hem een aantal vragen over de tekening om wat dingen duidelijk te krijgen. 

Door veel vrolijkheid in de tekening kon ik opmaken dat hij een vrolijk, onbevangen en gezellig kind was vroeger. En dat klopte ook vertelde hij. Een gelukkig kind. Toen namen we de minder gezellige dingen door van de tekening en stelde ik de vraag: ‘wat is er rond jouw 15e jaar gebeurd thuis?'  Mijn cliënt keek mij eerst wat vaag aan en werd toen stil. 

Rond die leeftijd maakten zijn ouders vaak (heftig) ruzie. Daarop volgde een scheiding en dat was best zwaar voor hem als puber. Zijn broers en zussen waren het huis al uit en hij stond er alleen voor. Er kwamen emoties vrij en hij was stomverbaasd dat dit nu naar boven kwam. Hij dacht dat hij die periode wel achter hem had gelaten, maar niets was minder waar. In zijn dagelijks leven, en zeker bij de opvoeding van zijn eigen kinderen, kon je de link goed leggen naar wat er emotioneel gezien met hem was gebeurd.

Door deze opdracht kon ik veel informatie uit de tekening halen, over wat er schuilde in het onderbewuste van mijn cliënt. Daardoor kon ik hem goed verder helpen en was de hulpvraag, met maar een paar coachingsessies, zo goed als opgelost. Je kan natuurlijk de geschiedenis niet veranderen, maar wel iemands perceptie. Mijn cliënt voelde zich na deze sessie krachtiger en zijn thuissituatie bleek na een poosje ook aanzienlijk verbeterd. 

Wil jij meer informatie over Creatieve Therapie en Coaching? Stuur mij dan een mail: info@mandaluja.nlBellen kan natuurlijk ook! 06 1377 4219

(cliënt blijft graag anoniem maar ik mocht zijn verhaal en tekening op www.mandaluja.nl delen)

 
 
 
 
E-mailen
Bellen